foraje puturi foraje puturi foraje puturi
Tehnologie foraj

     Forajul este o lucrare prin care se realizeaza o gaura verticala cu dimensiuni variabile, prin diverse mijloace in scoarta terestra pentru extragerea unei resurse naturale. In cazul nostru, apa, si nu oarecare, ci apa potabila. Avand in vedere ca apa este un element esential al vietii, existenta unei surse de apa potabila cat mai aproape de gospodarie a devenit esentiala. Este nevoie de experienta unor specialisti si utilaje potrivite pentru realizarea unui foraj de calitate. Metoda de foraj depinde de natura si adancimea straturilor traversate si trebuie adaptata solului existent in zona, urmarind insa si obtinerea unui cost final cat mai avatajos al lucrarii, si implicit, al mc de apa potabila.
     Principalele metode de foraj sunt: forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid si forajul uscat, cu aer (cu ciocan de fund).
     Forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid se desfasoara astfel:garnitura de prajini de foraj cu sapa de foraj atasata se roteste fiind antrenata mecanic de la un cap de foraj cu actionare mecanica, de la un motor termic sau hidrostatic lent. Este un proces secvential, cu introducerea si scoaterea pas cu pas a prajinii de foraj. Manevrarea garniturii de prajini de foraj pentru introducerea / scoaterea unui pas se face cu un troliu manual cu sistem de manevra cu cablu tip macara, cu multiplicare de forta, sau cu un mecanism de actionare cu lant si cu cilindru hidraulic, cu multiplicare de cursa. Pentru realizarea forajului hidraulic, în garnitura de prajini (tip teava) se injecteaza prin intermediul unui cap de spalare fluid de foraj, care circula prin interiorul prajinilor si prin duzele sapei de foraj, spala sub presiune talpa sondei, îndepartând roca sfarmata, care se evacueaza apoi prin spatiul inelar dintre prajini si putul forat, pâna la suprafata. Fluidul de foraj se recupereaza printr-un sant într-o groapa de decantare, care comunica printr-un sant cu meandre (pentru decantare) cu alta groapa de alimentare, de unde este din nou recirculat de catre grupul motopompa de foraj si procesul se repeta. Existenta unei circulatii neinrerupte a fluidului de foraj este esentiala, fara acesta sapa neputand avansa si blocandu-se; de asemenea, lichidul de foraj exercita presiune asupra peretilor putului, evitandu-se astfel prabusirea acestora. Introducerea tuburilor se face dupa terminarea completa a forajului pe toata adâncimea putului.
     Forajul uscat cu ciocan de fund este o metoda relativ noua ce foloseste aerul pentru foraj. Este folosita mai ales pantru forajul in formatiuni dure si semi-dure. Prezinta doua mari avantaje, anume ca sapa repede ( aproximativ 10 metri / ora), observandu-se imediat ce s-a intalnit un strat acvifer (sau fisura circulata), si faptul ca rezulta un foraj curat dupa tubare, nemaifiind necesare operatiuni de spalare pentru limpezirea apei.